fbpx
handgemaakt haken babyspeelgoed bijtring amigurumi knuffel

Knuffels en amigurumi haken

Handgemaakt babyspeelgoed is hip!

Ben jij al tijden op zoek naar dat unieke cadeautje voor die aanstaande baby shower? Heb jij een kennis of familielid die binnenkort bevalt van een kleintje? Dan wil je vast iets leuk geven. Maar dit is vaak niet zo makkelijk. Je wilt iets unieks geven en voorkomen dat iemand teveel van hetzelfde krijgt. Daarnaast wil je graag dat het cadeautje aansluit bij de wensen van de ouder(s). En wat is er nou unieker dan een handgemaakt cadeau!

Wat is er mogelijk op het gebied van handgemaakt babyspeelgoed?

Er zijn vele opties met betrekking tot het maken van handgemaakt babyspeelgoed. In deze blog zullen wij de focus leggen op cadeautjes die u kunt haken of breien of die u kunt maken van onze houten producten om je hierdoor wat inspiratie te geven voor jouw eigen cadeautje. Veel geziene handgemaakte cadeautjes zijn de volgende:

Lees hieronder verder voor tips, tricks en overige informatie over het maken van babydekentjes, babykleding of knuffeltjes (ook wel amigurumi genoemd).

Houten bijtring ringen baby houten speelgoed

Babydekentjes, babykleding of knuffeltjes haken of breien

 
bijtring haken bijtring houten baby

Materialen, kwaliteit en veiligheid:

Garen:

Ver uit het favoriete materiaal voor het maken van baby dekentjes, baby kleding of knuffeltjes/amigurumi is katoen. Katoen is makkelijk wasbaar en pluist vrijwel niet. Hierdoor is het voor een kleintje ook vrijwel onmogelijk om bij sabbelen aan het product vezeltjes van het materiaal binnen te krijgen. Daarnaast hebben kinderen op de langere termijn minder vaak een allergie of irritatie van katoen dan van bijvoorbeeld acryl of wol. Kijk altijd naar hoge kwaliteit producten. Nederlandse producten zijn bijvoorbeeld vrijwel altijd geverfd met niet schadelijke stoffen. Dit hoeft bij katoen uit het buitenland niet altijd het geval te zijn.

Voor babydekentjes is katoen ook erg geschikt. Dit zorgt ook voor goede ventilatie, waardoor de baby niet snel te warm of te koud ligt. Belangrijk is om dus altijd rekening te houden met de functie van de deken en niet alleen het uiteindelijke uiterlijk van de deken.

Vulling:

Wil je een knuffeltje kunnen wassen? Hou hier dan rekening mee bij het aanschaffen van vulling. Kies je vulling uit een wasbaar kussen en is de kussen van een hoge kwaliteit katoen dan is het knuffeltje sowieso te wassen. Bewaar van beiden de wasvoorschriften en hou je hierbij aan de strengste. Daarnaast zul je ervoor moeten zorgen dat de vulling niet door de gaatjes van het haak of breiwerk heen kan. Een handige tip hierbij is om je knuffeltje eerst te vullen met bijvoorbeeld de voet van een panty, en deze dan weer te vullen met de vulling. Indien je het leuk vindt kan je in deze vulling ook nog een rammelschijfje, piepertje of muziekdoosje toevoegen. Sluit de panty bij voldoende vulling goed af en sluit de knuffel. Zo kan de vulling niet uit het knuffeltje raken. Dit is ook fijn als er aan het knuffeltje gesabbeld kan worden. Het kleintje kan dan geen vezeltjes van de vulling binnenkrijgen. Let ook bij het gebruik van een rammelschijfje of piepertje of muziekdoosje op of deze geschikt zijn voor gebruik in de wasmachine.

Haaknaald:

Als er katoen wordt gebruikt voor het maken van een knuffeltje wordt er vaak gekozen voor bolletjes katoen van 50 gram (ca. 125 meter). Deze bolletjes werken ideaal voor het maken van een amigurumi. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar het gebruik van een haaknaald nr 2 of 2,5 aangezien dit het meest gesloten resultaat geeft. Afhankelijk van jouw eigen stijl (haak je losser of haak je vaster) zal je één van deze 2, of rondom deze maten uitkomen. In het patroontje staat vaak ook een maat haaknaald gemeld. Ga je freestyle? Met andere woorden, wil je zelf kiezen welke dikte materiaal en welk soort materiaal, dan moet je vaak ook eerst goed kijken welke haaknaald hiervoor het beste is. Het is voor het maken van een knuffel vrijwel altijd verstandig om enkele maten kleiner te kiezen dan op de papieren producthuls staat aangegeven.

Wij hopen u zo verder op weg te helpen en te inspireren om ook zelf een handgemaakt babycadeautje te maken en weg te geven.
Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze blog, neem dan contact met ons op via een van onderstaande methoden.
Kijk ook eens in onze winkel voor allerlei leuke variaties voor het maken van uw babyspeelgoed:

 
 

Jootjes Haakcadeautjes

Heeft u vragen over deze blog of over onze producten, stuur ons een mail, neem contact op via Facebook messenger dan wel de chatfunctie rechts onder aan de pagina of klik voor het contactformulier hieronder:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *