Babyspeelgoed maken - Handleidingen

Bijtring maken – DIY handleiding

Bijtring maken voltooid siliconen met houten hangers blauw

Bijtring maken – DIY handleiding

Amber Winsveen
Amber Winsveen

Jootjes Haakcadeautjes

Bijtring maken - Deze handleiding vertelt jou hoe je het beste een bijtring zelf kunt maken. Zowel met houten als siliconen kralen.

Printversie in PDF hier beschikbaar:  
Bijtring maken – DIY Handleiding

Introductie

Bij Jootjes Haakcadeautjes ben je aan het juiste adres voor het zelf maken van jouw eigen baby bijtspeelgoed. Onderstaande handleiding geeft je de benodigde instructies voor het maken van jouw eigen bijtring. De handleiding is van een hele eenvoudige bijtring maar je kunt hier natuurlijk op heel veel manieren mee variëren. Als groothandel in baby bijtspeelgoed materialen leveren wij je via onze webshop ook alle benodigdheden voor het maken van deze bijtring. Al onze materialen zijn volledig baby veilig, 100% vrij van giftige stoffen volledig conform de Europese Richtlijnen. Wij zijn dan ook al een lange tijd de marktleider in baby bijtspeelgoed materialen. Kijk rond in onze webshop of op onze blog of volg ons op Facebook, Instagram of Pinterest voor veel meer inspiratie. Je vindt hier veel voorbeelden van bijtringen, inspiratie t.a.v. andere soorten baby bijtspeelgoed en kleurencombinaties.

Benodigdheden:

Hoeveel kralen zijn nodig voor het maken van een bijtring?

Er is niet maar één manier om een bijtring te maken. Op het moment dat je deze handleiding leest heb je waarschijnlijk al allerlei gave bijtringen voorbij zien komen. Er zijn zoveel mooie creaties te vinden. Dat is perfect voor inspiratie.

Heb je nog geen goed idee wat je zou willen maken of wil je graag een richtlijn om van uit te gaan. Wij hanteren gemiddeld genomen het volgende:

  • 10 kralen van 20 mm of circa 12 kralen van 16 mm. In totaal geeft dat een lengte van ongeveer 20 cm (alle kralen achter elkaar). Vervang je iets voor een vormpje of een andere maat, probeer dit dan aan te houden.  
  • Wij gebruiken meestal geen 12 mm voor een bijtring. Bij een bijtring gaan we er van uit dat er veel op gebeten zal gaan worden. Dan hebben wij voorkeur vooreen kraal met wat meer volume. 
  • Een kraal van 20 mm geeft wat mij betreft het mooiste effect maar is wat zwaarder in gebruik. Geef je een bijtring als kraamcadeautje bij een pasgeborene, dan adviseren wij de 16 mm kralen (omdat de bijtring lichter blijft). Bij kleintjes met doorkomende tandjes zijn de 20 mm kralen perfect voor een bijtring. 

Alle bovenstaande materialen zijn verkrijgbaar op onze webshop! 

Stap 1: Het rijgen van een bijtring

Pak het stuk satijnkoord van 1 meter. Doe één uiteinde door het oogje van de stompe naald en rijg de gekozen kralen met de gewenste volgorde op de draad. Rijg vervolgens naar wens hangers of ringen over de kralen. Haal de naald van het satijnkoord af.

 

Satijnkoord kralen rijgen bijtring maken

Stap 2: Het knopen van de bijtring

Extra toelichting: Bij deze stap komt het voordeel van de lengte van 1 meter satijnkoord naar voren. Wij krijgen vaak de vraag; “Ik hou altijd een stuk over, kan het niet korter?” Voor het maken van een bijtring wil je meermaals knopen kunnen leggen om een goede stevigheid te garanderen. Je hebt simpelweg een goede lengte nodig om de gelegde knopen met voldoende kracht aan te kunnen trekken. Wees ook niet bang om de knopen aan te trekken. Gebruik alle kracht die je hebt. Satijnkoord breekt niet bij het maken, daarom gebruiken we het juist! Maak hier gebruik van. Zijn de eindjes te kort dan kun je er geen goede knopen in leggen. Een stukje overlengte is dan ook een noodzaak.

Het knopen van de bijtring zelf:

1. Pak de twee uiteinde van het satijnkoord en leg een dubbele platte knoop (linker uiteinde over rechter uiteinde). Bij een dubbele platte knoop sla je 2 keer om. Dit creëert een extra wikkeling die uiteindelijk zorgt voor extra grip voor de knoop. Trek goed stevig aan. De streng kralen vormt nu een ring. Trek deze ring stevig dicht en trek de knoop stevig aan.

2. De knoop is nog niet klaar. Leg op eenzelfde wijze een tweede knoop op de eerste knoop. Hierbij wikkel je met het rechter uiteinde over links. De wikkelingen lopen dan ook qua richting tegen elkaar in en krijgen hierdoor extra grip. Deze manier van knopen noemt men ook wel chirurgisch knopen omdat dit gebruikt wordt door artsen*.

*Oorspronkelijk ben ik namelijk helemaal niet begonnen in het bijtspeelgoed. Ik ben afgestudeerd en werkzaam als arts. Voor het ontstaan van Jootjes Haakcadeautjes zeg ik dan ook wel vaak gekscherend van hechten naar haken en maken. Mijn achtergrond is voor mij dan ook heel fijn in het beoordelen van de babyveiligheid van de aangeboden materialen.

Bijtring maken knopen satijnkoord

Stap 3: Het zekeren van de bijtring

Je hebt na de eerste keer knopen (stap 2) een mooie ronde ring gekregen. Aan één zijde van deze ring zit nu een knoop met de twee uiteinden satijnkoord. Neem 1 van deze uiteinden en rijg deze weer aan de rijgnaald. Je gaat dit uiteinde terug rijgen. Je doet dit door in het gat van de naastgelegen kraal te steken, links of rechts naast de knoop. Je vervolgt als het ware de weg terug die het koord al heeft gelopen in de eerste ronde. Nadat je de eerste kraal bent terug gestoken trek je de gemaakte knoop opzij in de kraal zodat deze niet langer zichtbaar is. Rijg verder terug tot je precies aan de andere zijde van de bijtring bent gekomen; recht tegenover de knoop. De bijtring uit ons voorbeeld heeft 10 kralen van 20 mm. Na 5 kralen terug te hebben gestoken ben je dus op de helft. 

Het terug rijgen kan soms iets zwaarder gaan omdat er al een koord in de kralen zit. Daarom gebruiken wij bij het maken van een bijtring altijd een combinatietang. Hiermee grijpen we de naald vast en trekken de naald door. Dit geeft veel meer grip en controle over de naald en helpt met kracht zetten. Het gebruik van een combinatietang geeft uiteindelijk slijtage op de naald. Maar wij zeggen altijd goed gereedschap moet je goed gebruiken en veiligheid en goede constructie van een bijtring staat op nummer 1. Daarom hebben wij bij Jootjes Haakcadeautjes zeer stevige maar ook hele betaalbare rijgnaalden mocht je een keer je rijgnaald moeten vervangen. 

Rijg vervolgens het andere uiteinde ook door de kralen terug in de andere richting. Ging je met het eerste uiteinde linksom, dan ga je nu rechtsom tot je weer aan de tegen over gelegen zijde van de eerste knoop bent aangekomen. Zo komen de uiteinden aan de andere kant van de bijtring weer bij elkaar. Ook hier leg je een dubbele knoop op dezelfde manier zoals is omschreven in stap 2.

Stap 4: Het afhechten van de bijtring

Je hebt nu aan beiden zijde van de bijtring een knoop. Wij vinden dat de bijtring hiermee zeer betrouwbaar is als je de knopen goed en hard hebt aangetrokken. We gaan dan ook nu de draadjes wegwerken.

Doet één uiteinde aan de rijgnaald. Voor dit deel heb je ook weer de combinatietang nodig. Het maakt niet uit welke dikte koord je hebt gekozen. Je moet namelijk weer door een aangelegen kraal en die is inmiddels al aardig gevuld door het koord.  Rijg naar links of naar rechts door de naastgelegen kraal. Doet het zelfde met het tweede uiteinde (door dezelfde naastgelegen kraal). Trek hierna ook de laatste knoop in een kraal. Let op dat je vorige knoop niet weer te voorschijn komt. Soms moet je dan nog net even doortrekken. Vervolgens rijg ik beide uiteinden nog 1 kraal verder (je zit dan in totaal 2 kralen vanaf de laatste knoop).

De overgebleven uiteinden steken nu uit. Je kunt nu de uiteinden gaan wegknippen. Knip de uiteinden zo dicht mogelijk op de kraal af.

Natuurlijk is het ook mogelijk om eerst naar wens nog meer zekeringsknopen te leggen, zo vaak als je wilt en daarna alsnog af te hechten. Dit is als je het ons vraagt niet noodzakelijk voor een stevige bijtring. Het kan er ook toe leiden dat je een wat stuggere bijtring krijgt of de knoopjes niet meer zo mooi kunt wegwerken. Uiteraard is dit ook naar eigen wens aan te passen. Het einddoel is dat jouw creatie babyveilig is.

De bijtring is nu voltooid!! ❤ Veel plezier met je eindcreatie!

Liefs,
Team Jootjes

DISCLAIMER: De bijtring wordt in deze handleiding gemaakt op basis van satijnkoord en is hierdoor erg duurzaam. Satijnkoord is door de manier waarop het geproduceerd wordt (weving/textielbewerking) zeer stevig en heeft veel grip/wrijving bij de knopen. Deze knopen komen dan ook bij strak aantrekken niet meer zomaar los. Slijtage is echter altijd mogelijk bij ieder product wat je gebruikt, dat is nou eenmaal een feit. 

Jootjes Haakcadeautjes produceert de bijtring niet zelf en kan nimmer aansprakelijk worden gehouden bij potentiële schade door loskomende bijtringen. Wij tonen een manier om de bijtringen te maken die wat ons betreft een zeer betrouwbare manier is. Productie en gebruik van een bijtring is echter altijd op eigen verantwoordelijkheid. Jootjes Haakcadeautjes kan nimmer verantwoordelijk gehouden worden uit schade voortkomend uit het gebruik van één op basis van deze handleiding geproduceerde bijtring. Sowieso is ons advies strikt. Gebruik bijtspeelgoed altijd alleen onder supervisie van een verantwoordelijke volwassene!

COPYRIGHT: Jootjes Haakcadeautjes, alle patronen en handleidingen van Jootjes Haakcadeautjes mogen uitsluitend worden uitgegeven door Jootjes Haakcadeautjes. De patronen en handleidingen zijn voor eigen gebruik en mogen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Deze handleiding mag niet vertaald worden of op eigen site gepubliceerd worden, Delen van een link naar de handleiding is uiteraard wel toegestaan mits voorzien van bronvermelding en correcte verwijzing!

Printversie in PDF hier beschikbaar:  
Bijtring maken – DIY Handleiding

Heeft u vragen over deze blog of over onze producten, stuur ons een mail, neem contact op via Whatsapp, bel ons of stuur ons een bericht op social media. U kunt ook hieronder doorklikken naar onze contactgegevens:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Facebook Instagram Pinterest WhatsApp WhatsApp
Menu
0 items Winkelwagen